Vladimir Putin: „Aproape toate cerealele ucraine ajung în țările UE bogate”. Liderul rus sugerează „limitarea exporturilor”
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că „aproape toate” cerealele ucrainene trimise în cadrul unui acord susținut de ONU pentru a atenua criza alimentară mondială au ajuns în țările europene bogate, acuzație negată de Ucraina.
Unde ajung cerealele ucrainene
Putin a declarat miercuri că exportul de cereale ucrainene ajută țările europene mai bogate în detrimentul țărilor în curs de dezvoltare.
„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările UE”, a declarat el în cadrul unui forum economic din portul rusesc Vladivostok, situat în Pacific.
Dar ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a negat într-o declarație afirmațiile lui Putin, care a ordonat forțelor sale să invadeze Ucraina în februarie, ceea ce a dus la întreruperea exporturilor de cereale. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori de grâu și alte cereale.
„În total, două treimi din navele trimise sunt direcționate către Asia, Africa și Orientul Mijlociu”, a declarat Kuleba, adăugând că redresarea exporturilor de alimente ucrainene prin „coridorul de cereale” a avut un efect pozitiv asupra reducerii prețurilor, deoarece în august, după ce au fost finalizate primele transporturi, prețurile la grâu au scăzut cu cel puțin cinci procente.
„Falsurile rușilor cu privire la trimiterea de cereale ucrainene doar în Europa pur și simplu nu corespund realității”, a spus Kuleba.
Singurul acord dintre Rusia și Ucraina: cele pe cereale
Conceput pentru a contribui la reducerea prețurilor mondiale la alimente prin creșterea livrărilor, pactul a fost singurul progres diplomatic între Moscova și Kiev în mai mult de șase luni de război.
Dar Putin a declarat că acordul livrează cereale, îngrășăminte și alte alimente către Uniunea Europeană, mai degrabă decât către țările în curs de dezvoltare.
El a acuzat țările europene că acționează ca niște „colonialiști” și a spus că „încă o dată au înșelat pur și simplu țările în curs de dezvoltare”.
„Cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească”, a declarat liderul rus.
„Poate ar trebui să ne gândim să limităm exportul de cereale și alte produse pe această rută?”, a întrebat el.
Dar datele compilate de un centru comun din Istanbul care monitorizează acordul din iulie au arătat că puțin peste o treime din cereale au fost livrate în țările europene și alte 20% au ajuns în Turcia. Spania și Egiptul sunt și ele mari destinatari ai cerealelor, au arătat datele.
De asemenea, 30 % dintre acestea au ajuns în „țări cu venituri mici și medii inferioare” din întreaga lume.